Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Foto: Eva Lönn

Curiosum nomineras i två kategorier

Nu är nomineringarna till Design S utsedda och White Arkitekter är nominerade i tre kategorier i den prestigefyllda tävlingen. Den högteknologiska domteatern Curiosum, vid Konstnärligt campus i Umeå, är nominerad i kategorierna Ljusdesign och Aluminium. Den tredje nomineringen står Selma Lagerlöfs center i Göteborg för som återigen har uppmärksammats för sin unika inredning.

Curiosum, Umeås nya science center, smygöppnar nu i dagarna och har blivit nominerad i två kategorier till Design S. Den högteknologiska domteatern har ett unikt och dynamiskt yttre som består av 475 perforerade, triangulära aluminiumkassetter som fångar upp och reflekterar omgivningens, dygnets och årets växlande färger och ljus. Fasaden har dessutom ett skiftande ljus- och färgspel som väcker nyfikenhet kring vad som pågår på insidan.

– Uppdraget med att omvandla det gamla träsliperiet till ett nytt science center, med tillbyggnaden av domteatern som kronan på verket, har verkligen varit ett fantastiskt roligt och utvecklande projekt att arbeta med. Att projektet nu nomineras inte bara i en utan i två kategorier i Design S känns extra roligt eftersom det speglar hur viktigt det goda samarbetet mellan alla inblandade parter och kompetenser har varit för projektet som helhet, säger Anna Hedlund, arkitekt på White Arkitekter.

Den tredje nomineringen står Selma Lagerlöfs center i Göteborg för. Det är den unika inredningen som fångat juryn, där vår arkitekt lagt tonvikten vid cirkulär arkitektur. Så mycket som 92 procent av inredningen i kulturcentret är återbrukad. Genom att vända på designprocessen och utgå från det som redan fanns, lyckades teamet nå längre i omställningen mot en cirkulär arkitektur. Och resultatet blev både lägre kostnader och minskad klimatpåverkan.

– Ambitionsnivån på återbruk i Selma Lagerlöfs Center var helt unik när vi startade igång. Det är fantastiskt att vårt arbete nu uppmärksammas av juryn för en av Sveriges främsta utmärkelser. Jag är övertygad om att det här är ett exempel på framtidens inredningsarkitektur, säger Annie Leonsson, ansvarig inredningsarkitekt på White Arkitekter.

Design S – Swedish Design Awards – är Sveriges främsta och bredaste designutmärkelse som drivs av Svensk Form. Den riktar sig till alla som arbetar med design och form i bred bemärkelse.

White är ett av Skandinaviens ledande arkitektkontor. De arbetar med hållbar arkitektur, design och stadsutveckling i en internationell kontext för nuvarande och kommande generationer. Deras mission är att, med arkitekturens kraft, driva omställningen till ett hållbart liv. Deras vision är att 2030 ska alla våra projekt vara formstarka och klimatneutrala. De är ett medarbetarägt arkitekturkollektiv som utgörs av cirka 800 medarbetare med närvaro i Sverige, Norge, Storbritannien, Tyskland, Kanada och Östafrika.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag