Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Bilden visar en illustration av cykelstället.

Cykelsatsning i centrala Umeå

Cykelstället är Umeå kommuns senaste satsning för cyklister. Åtta el-lådcyklar att hyra, cykelgarage och servicestation är några inslag.

Cykelstället, som ligger centralt i korsningen Kungsgatan – Västra Esplanaden inrymmer en efterlängtad servicestation med tvättmöjligheter och verktyg som passar de flesta cyklar.

– Det ska vara enkelt att använda cykel i Umeå, och här får alla som saknar utrymme för att ta hand om sin cykel en plats att hålla till på. Det har varit efterfrågat och därför känns det kul att vi äntligen kan erbjuda den här möjligheten, säger trafikplanerare Lisa Persson, Umeå kommun.

Vill främja delning

En annan nyhet med Cykelstället är ett låst garage där Umeåbor som saknar en säker förvaring för sin cykel kan hyra en plats.

– Det kan till exempel vara något för dig som jobbar i stan och inte vill lämna cykeln utanför arbetsplatsen, säger Lisa Persson.

Det är inte enbart cykeln som står i fokus på Cykelstället. Här kommer också att finnas ytor för olika aktiviteter som ska göra det enklare för Umeåbor att dela saker med varandra.

Lådcyklar att hyra

I och med Cykelställets öppnande kommer också U-bikes populära lådcyklar till centrum. Sedan tidigare finns ett garage på campus där den som blir medlem kan hyra en cykel för dagen.

– Försöket med uthyrning av eldrivna lådcyklar har varit över förväntan, så det känns jättebra att vi nu kan utöka med dubbelt så många cyklar och erbjuda uthyrning i centrum där många rör sig om dagarna, säger Lisa Persson.

Cykelstället erbjuder också väderskyddade parkeringar med utrymme även för lådcyklar och cykelkärror. På platsen finns också en cykelkarusell för barnen och möjlighet att sitta ner och ta det lugnt, till exempel vid det unika barbordet där cykelsadeln förvandlas till barstol.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag