Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Bilden visar publik under Festivalen Brännbollsyran.

FOTO: BRÄNNBOLLSYRAN

Händelserik sommar väntar Umeå

Sommaren 2019 blir händelserik för såväl Umeåbor som inresande besökare. Sommaren inleds med norra Skandinaviens största musikfestival, Brännbollsyran, som följs av folkkära och återkommande evenemang men också en del nyheter.

- Evenemangen fortsätter att bidra till utvecklingen av Umeå som en fantastisk sommarstad. Nu finns det fler anledningar än någonsin för besökare att komma hit och för oss Umeåbor att tillbringa ännu mer tid i vår egen stad, säger Gabriella Hed Vall, Evenemangsansvarig på Visit Umeå.

Brännbollsyran 30/5 - 1/6

Brännbollsyran är norra Skandinaviens största musikfestival och VM i brännboll. I år blir festivalen en tredagarsfestival som går under namnet #superyran. Artister klara för festivalen 2019 är bland annat Marshmello, Galantis, Oskar Linnros, Miriam Bryant, Tjuvjakt och Molly Sandén.

Norrbyskär Trail 15/6

Ta färjan till Norrbyskär och spring en löptävling i unik miljö! Premiären 2018 blev fulltecknad, med 300 löpare som startade på 8 respektive 15 km, och 100 barn deltog i barnloppet. Nytt för i år är att loppet på 15 km endast är ett varv, det vill säga det bjuds på en unik terräng i varje steg.

Swedish Beach Tour 5-7/7

Swedish Beach Tour är äntligen tillbaka! Rådhustorget kommer återigen fyllas med sand, publik och Sveriges bästa beachvolleyspelare. Helgen kommer bestå utav gruppspelsmatcher, semifinaler och slutligen finaler för att avgöra vilka som står som vinnare.

Vi som älskar 90-talet 19/7

En nyhet för i år är att nostalgi-showen, som blev en succé förra året, nu kommer till Umeå. Här kan man räkna med en hitkavalkad med det mesta och bästa av 90-talets och 00-talets musikhjältar. Bland artisterna i Umeå finner vi bland annat Aqua, E-type, Dr Alban, Vengaboys och Cascada. Festivalarrangörerna har ambitionen att väcka minnen till liv, framkalla rysningar och starka känslor.

Umeå Fotbollsfestival 25-28/7

En mötesplats för spelare, ledare, familjer och supportrar från olika länder och kulturer, som har ett gemensamt intresse – fotboll. Det erbjuds fotbollsäventyr för barn, ungdomar, seniorer och även parasport. Nyheten för i år är att Barcelona Soccer Academy kommer resa till Umeå för att delta i sommarens turnering! Laget kommer delta i klassen B 13 och kommer troligtvis bjuda på en utmaning!

Stora Nolia 3-11/8

Stora Nolia är Sveriges ledande besöks- och handelsmässa med cirka 90 000 besökare och 500 utställare på en yta av 120 000 kvadratmeter, under nio dagar i augusti. Det är en mässa med ambitionen att vara en folkfest som bidrar till inspiration, samt hjälper dig som besökare att hitta produkter och idéer inom en mängd olika områden. En nyhet för året en konceptavdelning i mathallen som kallas Skafferiet.

Och mer därtill

Fler exempel på evenemang som kommer ske i sommar är bland annat Blodomloppet, Toughest, Umeå Live, Umeriver Swimrun och Visfestival Holmön, som i år firar 25 år.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag