Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Bilden visar Umeå universitet med studenter i förgrunden.

Ledande AI-forskare till Umeå

Grattis Umeå universitet och grattis Sverige! Toppforskaren inom Artificiell Intelligens, AI, Virginia Dignum flyttar sin forskning från Delft i Nederländerna till Umeå.

Virginia lockas av att den svenska regeringen har valt att satsa på kompetensutveckling inom artificiell intelligens. Dessutom satsar Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse 1 miljard kronor till teknikområdet de närmsta tio åren.

– Nu finns det fyra forskare i min Umeågrupp, under de kommande åren kommer det att växa till cirka tolv personer. Jag har gott om utrymme och tid för egna forskningsprojekt, säger Virginia Dignum.

Bästa erbjudandet

Den nederländska tidningen Het Financieele Dagblad skriver i en artikel om Virginia Dignum att hon i januari hade tre erbjudanden från headhunters. Två av dem var ”ett bra jobb” i USA samt möjligheten att sätta upp en etisk AI-avdelning för ett stort multinationellt företag.

Men det bästa erbjudandet kom från Umeå universitet. Här får Dignum alltså inrätta sin egen enhet med tolv personer och ägna sig helt åt forskning under åtta år.

– Jag ser verkligen fram emot att kunna fokusera och gå på djupet, säger Virginia Dignum till Het Financieele Dagblad.

Algoritmer

Dignums avgång beskrivs av tidningen som ”ett känsligt slag för Nederländerna”. Virginia Dignum är ursprungligen från Portugal och har varit verksam i Nederländerna sedan 1987. Hon har lång erfarenhet från företagsvärlden innan hon valde en akademisk karriär.

Virginia Dignum är utbildad som matematiker och har under 30 år forskat på hur människor tar beslut i samarbete med algoritmer.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag