Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Bilden visar en man som använder ny teknik i form av virtual reality-glasögon.

FOTO: MOSTPHOTOS

Nya framtidsutbildningar i Umeå

Till hösten startar tre spelutbildningar i Umeå. Andra nya yrkeshögskoleutbildningar (YH) är Driftledare lantbruk, CNC-tekniker och VVS-ingenjör.

Myndigheten för yrkeshögskolan har beslutat om vilka som får medel att starta YH-utbildningar.

– Vi är nöjda och stolta över utfallet, eftersom mindre än hälften av sökta utbildningar får starta. Det är roligt att Umeå en ny viktig satsning inom Data/IT för spelbranschens utveckling och får utbildaren The Game Assembly att etablera sig här, säger Annika Svensson, utvecklingsledare för Umeå kommuns Yrkeshögskola.

Inriktningarna är Spelprogrammerare, Spelgrafiker och Leveldesigner.

Unik utbildning

En annan utbildning som fått starttillstånd är Forslundagymnasiets Driftledare lantbruk, som är helt avgörande för regionens livsmedelsstrategi.

– Utan producenter av livsmedel står förädlingsbranschen utan råvara. Då blir vi helt beroende av livsmedel utifrån. Och det finns inga andra utbildningar norr om Dalälven som ger den här kompetensen, säger Annika Svensson.

Eftertraktad kompetens

Dragonskolans YH-utbildning CNC-tekniker (CNC är ett datorsystem för att styra verkstadsmaskiner) är oerhört betydelsefull för den framstående teknikindustrin i regionen.

– Det är en industri som tror på Umeå. Kompetensförsörjning är en nyckelfråga, och den som går den nya utbildningen får den kompetens som är så eftertraktad, säger Annika Svensson.

Utbildningen till VVS-ingenjör anordnas av Folkuniversitetet.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag