Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Bilden visar invånare som rör sig intill Väven

Foto: Fredrik Larsson

Stort ministermöte hålls i Umeå

38 utrikesministrar har bjudits in till mötet EU Arctic Forum den 3-4 oktober. Det blir det största högnivåmöte som någonsin ägt rum i Umeå.

Totalt är cirka 400 personer inbjudna till mötet, som sker på Universum och i Väven den 3-4 oktober.

– Vi har aldrig tidigare haft ett så stort möte på så hög nivå i Umeå, säger Mats-Rune Bergström, länsstyrelsen i Västerbotten.

Utrikesminister Margot Wallström står värd för mötet tillsammans med EU:s högsta representant för utrikesfrågor Federica Mogherini och ansvarig EU-kommissionär Karmenu Vella, som är kommissionär för miljö- och fiskeripolitik.

Diskussion om Arktis

Under mötet kommer utrikesministrarna från de deltagande länderna att diskutera utvecklingen i regionen. Det kommer också hållas paneldiskussioner med experter samt dialog med ursprungsbefolkning från det arktiska området.

Inriktningen för mötet kommer vara internationellt samarbete, klimat- och miljöfrågor, hållbara investeringar samt en sammanlänkning av regionen.

Valet av Umeå

Utrikesdepartementet meddelar att valet av Sverige och Umeå grundar sig i den aktiva roll som Sverige tagit kring arktiska frågor, inte minst på EU-nivå.

- Umeå är ett bra exempel på en framgångsrik och innovativ stad i Arktis som har utvecklats snabbt på ett positivt sätt, säger Martina Quick biträdande enhetschef på Utrikesdepartementet.

Parallellt möte i Barentsrådet

Barentsrådets utrikesministermöte, som avslutar det svenska ordförandeskapet i Barentsrådet, kommer att äga rum i direkt anslutning till EU Arctic Forum i Umeå den 3 oktober.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag