Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Bilden visar studenter vid Umeå universitet.

Ungdomar möter ledande politiker

Några av Sveriges ledande politiker bjuds in till Umeå universitet för samtal med forskare. Samtalen är öppna för allmänheten, och gymnasieelever och förstagångsväljare bjuds särskilt in att sitta i publiken.

Under valåret 2018 arbetar Umeå universitet med temat demokrati och en ambition är att bidra till en plattform för samtal. Fokus ska ligga på viktiga politiska frågor – men också på möjliga strategier framåt. Därför startas nu samtalsserien ”Umeå universitetet möter”, där några av landets ledande politiker träffar forskare. Först ut är kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke den 16 mars och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson den 27 mars.
– Det är viktigt att det politiska samtalet förs i hela landet och det är framsynt av Umeå universitet att fokusera på demokrati ett valår som detta, säger moderator Sverker Olofsson.

De svåra frågorna

Att centralpolitiska samtal förs utanför huvudstaden har inte minst ett symboliskt värde, men det har även ett demokratiskt värde i sig

– Umeå universitet vänder sig utåt, mot samhällsmedborgarna, och här får nationellt ledande politiker tala i ett geografiskt sammanhang som ofta framställs som perifert, säger en av initiativtagarna och moderatorn Malin Rönnblom, statsvetare.

– Dessutom, dagens politiska samtal präglas allt för ofta av lättköpta poänger och konfrontation och det råder brist på sammanhang där demokratins utmaningar kan få ett utrymme. Med ”Umeå universitet möter” vill vi skapa ett sådant utrymme. Vi vill skapa en plats för att vända och vrida på de svåra politiska frågorna.

Samtalen kommer att direktsändas på Umeå universitets Facebooksida.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag