Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Bilden visar unga bybor i eSwatini som hämtar vatten från en grund pöl,

Bild från eSwatini. FOTO: NYANI QUARMUNE, WATER AID

Vakin tävlar för att fler ska få rent vatten

Vakin deltar som första svenska företag i Winnovators. Winnovators är en företagsutmaning där lag runt om i världen tävlar för att lösa verkliga problem inom vatten och sanitet. Bakom tävlingen står organisationen WaterAid.

Vatten är en grundläggande mänsklig rättighet, men nästan en tiondel av världens befolkning har inte tillgång till rent vatten. Organisationen WaterAid verkar för en värld där alla, överallt, har rent vatten och tillgång till toaletter. I företagsutmaningen Winnovators tävlar företag mot andra lag runt om i världen för att lösa verkliga problem inom vatten och sanitet. Under 2019 deltar Vakin som första svenska företag i Winnovators.

Vill göra skillnad

Det är Vakin, som på uppdrag av Umeå och Vindelns kommuner, förser medborgarna med dricksvatten, hanterar hushållens avfallsprodukter och arbetar för en hållbar utveckling.

– Hälsosamt, gott vatten i kranen dygnet runt, är något vi ofta tar som en självklarhet, säger Elin Bäckman, kommunikatör på Vakin. I många länder är verkligheten en annan. Uppgiften att förse familjen med vatten hamnar ofta på kvinnor och barn som då inte kan gå i skolan eller arbeta. Genom vårt deltagande i tävlingen vill vi öka medvetenheten om vattnets värde även för boende i Umeå och Vindeln.

Löser klimatutmaningar i eSwatini

Vakins lag, Team Rimfrost, består av åtta medarbetare. Under tävlingsperioden ska laget lösa en praktisk utmaning och samla in pengar för att finansiera lösningen på plats. Winnovatorslag över hela världen har valt mellan tre utmaningar, i Colombia, Indien och eSwatini.

– Vi valde eSwatini-utmaningen eftersom vi kände att vi kunde göra mest nytta där, berättar Elin. eSwatini är ett litet land som gränsar till Sydafrika och Mozambique. Vårt lag kommer att arbeta med ett projekt i byn Ka-Ben, som är hårt drabbad av klimatförändringar, söm ökad temperatur och fördröjd regnperiod. Vårt utmaning blir att optimera vattenproduktionen så att den räcker till bybornas behov.

En utmaning

Vi har inte samma tradition av välgörenhetarbete som de andra deltagande länderna har, men vi vet att det finns mycket hjärta i vårt område, säger Elin. Vi siktar på att samla in 100 000 kronor till eSwatini. Som symbol bär vi en äkta WaterAid-dunk, med 20 liter vatten. Liknande används i många länder för att hämta vatten. Tillsammans med dunken kommer vi att synas med på evenemang i Umeå, till exempel Nolia Trädgård, Blodomloppet och Umeå Smakfestival. Vi hoppas att många vill skänka en slant.

Tävlingen pågår till och med september och Vakin hoppas ta hem segern.

– Det skulle vara en skräll om vi vann, ett litet företag i Norra Sverige, med helt andra förutsättningar än det land vi ska hjälpa. Men vi har stor kompetens i laget med erfarenhet från flera internationella samarbeten, så vi siktar högt.

Mer information

Läs mer om tävlingen på Vakins webbplats.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag