Startsida Umeå kommun
Fritidsbanken årets miljöpris

Fritidsbanken tilldelas Umeå kommuns miljöpris 2019. Från vänster: Marie-Louise Rönnmark, Åsa Ögren, Johanna Vilhelmsson och Christer Thomasson.

Fritidsbanken får årets miljöpris

Umeå kommuns miljöpris 2019 går till Fritidsbanken, en verksamhet som gör det möjligt att låna fritidsutrustning som skidor, skridskor, inlines, flytvästar, med mera. Dessutom ett av Sharing City Umeås delprojekt.

Prismotiveringen lyder:

”Årets miljöpris går till en aktör som kombinerar social och ekologisk hållbarhet på ett sätt som ligger i tiden. Fritidsbanken öppnar upp för att alla invånare, oavsett ekonomiska förutsättningar, ska kunna ta del av utrustning för en aktiv fritid. Samtidigt som de möjliggör att gamla prylar får ett nytt liv”.

Fritidsbankens verksamhet fungerar ungefär som ett bibliotek där man kan låna utrustning för att prova på en aktivitet, exempelvis under ett skollov. Utöver att skapa förutsättningar för medverkan i fritidsaktiviteter är verksamheten positiv ur ett hållbarhetsperspektiv eftersom utrustning som redan producerats används om och om igen.

– Det är otroligt roligt att få ta emot detta pris och ett kvitto på att vår verksamhet har betydelse för Umeå. Bara under 2019 har hittills 45 000 produkter lånats ut. Det innebär att en stor grupp människor har fått möjlighet att utöva idrott och fritidsaktiviteter som de annars inte skulle ha haft möjlighet att prova på. Det ger både positiva hälsoeffekter och bidrar till att inkludera människor i samhället, säger Johanna Vilhelmsson, Fritidsbankens samordnare i Västerbotten.

Miljöpristagare 2019: Fritidsbanken Umeå

  • Åsa Ögren, ordförande, Västerbottens Idrottsförbund
  • Johanna Vilhelmsson, Fritidsbankens samordnare i Västerbotten, och vd, Idrottsservice AB
  • Christer Thomasson, platsansvarig, Fritidsbanken Umeå
Kontakt

Johanna Vilhelmsson
Fritidsbankens samordnare i Västerbotten
070-743 11 84
johanna.vilhelmsson@rfsisu.se