Startsida Umeå kommun

Jobba som vikarie

Som korttidsvikarie inom vård och omsorg jobbar du extra när det behövs, exempelvis om någon i den ordinarie personalgruppen är sjuk. Du kan arbeta inom hemtjänst, vård- och omsorgsboende, hälso- och sjukvård i hemmet, boende för personer som har en funktionsnedsättning, socialpsykiatri, personlig assistans, boende för ensamkommande barn samt individ- och familjeomsorg.

Du väljer vilka pass du vill jobba

I många verksamheter lägger du själv in vilka tider du kan jobba. Tiderna matchas sedan med verksamhetens behov.

Du får introduktion

Innan du börjar som vikarie får du introduktion på din arbetsplats och den utbildning du behöver. Exempelvis utbildning i delegering av läkemedel och förflyttningsteknik.

Du får erfarenhet och en bra merit

Inom vård och omsorg får du värdefull erfarenhet av att arbeta med människor, oavsett vilket jobb du siktar mot i framtiden.

Du som utbildar dig till läkare, polis, socionom, undersköterska, sjuksköterska och andra beteendevetenskapliga yrken kan med fördel arbeta extra under din studietid. Du kan också välja att arbeta som vikarie för att få erfarenhet innan du bestämmer dig för att utbilda dig.

När du börjat som vikarie är det inget som säger att du måste fortsätta arbeta i just den verksamheten under hela din tid som vikarie. Du kan själv bestämma när du vill söka dig till en annan verksamhet inom vård och omsorg. Det är ofta en bra merit inför framtiden att ha jobbat inom olika verksamheter.

Du erbjuds utbildning

Om du inte har utbildning inom vård och omsorg finns det möjlighet att få utbildning via arbetsplatsen.

Som vikarie kan du till exempel ansöka om att läsa vård- och omsorgsutbildning via vuxenutbildningen. Du studerar då på distans med ett flexibelt upplägg, vanligast är 50 procent arbete och 50 procent studier. När du är klar med utbildningen erbjuds du en tillsvidareanställning som undersköterska inom äldreomsorg eller som utbildad boendehandledare/personlig assistent inom funktionshinderomsorg.

Vanliga frågor

Hur gör jag för att söka jobb som vikarie?

Gå in på umea.se/ledigajobb och sök extrajobb som vikarie, annonsen heter "Extrajobb och vikariat inom vård och omsorg".

Vilka tider kan jag arbeta?

Inom flera av verksamheterna registrerar du själv de tider du har möjlighet att arbeta. Det kan vara både dagtid, kvällar, helger och nätter. Tiderna matchas sedan med verksamhetens behov.

Vilken erfarenhet och utbildning behövs?

Vi ser gärna att du har undersköterskeutbildning eller annan utbildning inom vård och omsorg. Men eftersom det inte finns tillräckligt många utbildade så anställer vi även personer som saknar utbildning.

Kontakt

Äldreomsorgens Rekryteringscentrum

090-16 10 86, tryck 2
rekryteringao@umea.se

Telefontid:
måndag, klockan 09.00–12.00
onsdag, klockan 09.00–15.00
fredag, klockan 09.00–12.00
Lunchstängt: 12.00–13.00

Bemanning Stöd och omsorg

090-16 10 82
bemanningso@umea.se

Telefontid:
måndag-fredag, klockan 06.30–15.00
Lunchstängt: 12.00–13.00

Coronavirus

Råd från myndigheter/advice from authorities: www.umea.se/coronavirus