Startsida Umeå kommun

Familjehem

För en del barn är livet ingen lek. Det kan gälla ditt barns fotbollskompis eller klasskamrat, ett barn i grannhuset eller i byn bredvid. Har du stort hjärta och möjlighet att hjälpa ett barn? Bli familjehem. Öppna ditt hem för ett barn och få massor tillbaka.

Familjehem är helt vanliga familjer som öppnar sitt hem för att hjälpa ett barn. Tillsammans lever ni vardagsliv i en atmosfär av värme, trygghet och fasta rutiner.

Det finns många barn och unga i Umeå med omnejd som behöver stöd av en vuxen. Några har föräldrar som inte kan ta hand om dem på ett bra sätt, andra har kommit till Sverige utan föräldrar och andra har en livsstil som måste brytas. De behöver helt enkelt trygghet och en fast hand. Det är här du och din familj kommer in.

Familjehem kan se olika ut

Det finns inga ”perfekta familjer”, tror vi. Men det finns många olika slags familjer som kan bli familjehem. Ni kan vara en eller två vuxna, gifta eller sambo, bo i stad eller ute på landet, ha olika yrken och bakgrund.

Kanske finns det redan barn eller ungdomar i familjen, eller inga barn alls men plats för ett eller flera i både bostad och hjärta. Det viktiga är en kärleksfull och stabil familj med tid, engagemang och mycket värme.

För dig som är intresserad av att ta hand om ett barn med extra behov av stöd finns möjlighet att vara hemma på heltid, i så kallat förstärkt familjehem.

Du får utbildning, stöd och ekonomisk ersättning

Innan du tar emot ett barn får du en utbildning. Under barnets tid hos dig får du även stöd och handledning av en erfaren socialsekreterare utifrån dina behov. Det finns alltid någon som du kan vända dig till för att få råd och stöd, dygnet runt. Vid behov kan du också få avlastning av en kontaktfamilj. Du får också ekonomisk ersättning för de merkostnader du får när du tar emot ett barn i din familj.

Börja med att göra en intresseanmälan

Första steget för att bli familjehem är att du fyller i en intresseanmälan. Sedan ringer vi upp dig och berättar mer och svarar på de frågor du har. Du kan också ringa till mottagningsenheten på telefon 090-16 10 02 och berätta att du är intresserad och vill veta mer. Du förbinder dig inte till något genom att göra en intresseanmälan för att bli familjehem.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan så ringer vi upp och berättar mer. Du förbinder dig inte till någonting.

Anmäl intresse

Du kan också testa dig och anmäla intresse via Familjehem Sverige:

Klicka på bilden och anmäl ditt intresse om att bli familjehem
Mer information

Läs mer om hur det är att vara familjehem:

Frivilliga uppdrag
(broschyr, pdf, 17,4 MB)

Familjehem
(broschyr, pdf, 3,2 MB)

Barn i behov av familjehem berättar om behov och önskemål
(Youtube, Helsingborgs stad)

Mer information om vad andra tycker om sina uppdrag:
www.mininsats.se

Följ Familjehemscentrum, Umeå kommun, på Facebook.

Coronavirus

Råd från myndigheter/advice from authorities: www.umea.se/coronavirus

Sidan har granskats 2020-07-01

Sidans kortadress: www.umea.se/familjehem