Stäng

Holmsund och Obbola

Där den virvlande Umeälven slutligen möter det friska havet – där ligger Holmsund och Obbola, två industripräglade skärgårdssamhällen som knyts samman genom en bro över fjärden. Färjeförbindelserna över Kvarken gör området till en viktig knutpunkt och den bländande horisonten lockar både boende och besökare.

Holmsund är ett frodande samhälle som vuxit fram mycket tack vare dess hamn. Här finns väl utvecklad infrastruktur, ett serviceutbud för alla åldrar och ett näringsliv dominerat av transport- och magasineringsverksamhet, samt omsorg och skola. Här blandas småstadskänslan med den direkta närheten till skärgården som bjuder in till aktivitet och rörelse. Ta ett dopp i havet på en av alla badplatser, eller inomhus på äventyrsbadet Aquarena.

Obbola är beläget på Obbolaön, omfamnad av havet där älven delar sig i Väster- och Österfjärden. Industriarvet lyser starkt även här, med en massa-och pappersindustri som varit aktiv i över 100 år. Här finns en tydlig byakänsla, ett starkt lokalt engagemang och ett myllrande naturliv. Byvikens röda fiskebodar utgör karaktäristiska inslag invid den flitigt använda småbåtshamnen. Vitskärsudden bjuder på vidunderlig havsutsikt och stenhällar som gjorda för en fikapaus. Inåt havsviken breder den klassiska Fläse camping ut sig, populär bland såväl unga som gamla.

Fem utmärkande drag

  1. Positiv befolkningsutveckling! Holmsund och Obbola utgör två av kommunens fem stora tätorter. Naturlugn och havsutsikt i kombination med goda kommunikationer och närheten till stan gör området till ett eftertraktat sådant.
  2. Väl utbyggd offentlig och kommersiell service. Förskolor, F–9 skolor, bibliotek och livsmedelsbutik finns i både Holmsund och Obbola. I Holmsund finns också två äldrecenter, en hälsocentral, tandvård, apotek, bank och butiker.
  3. Hamnen i Holmsund, Umeå hamn, är en av de 25 största i Sverige. Här går dagliga färjeturer till Vasa och i övrigt trafikeras hamnen av majoriteten godsfartyg.
  4. Vacker skärgårdsmiljö. Var du än befinner dig är det aldrig långt till friluftsområden, badstränder, klipphällar och hav.
  5. Lokalt engagemang. Många föreningar arbetar för att bevara bygdens kulturhistoria. Obbola fiskarmuseum är ett sådant exempel, där Fiskareförningen och Hembygdsföreningen gått samman för att ta vara på byns historia av fiske och säljakt. Den ringlande fornstigen med tillhörande informationsskyltar är ett annat exempel. Här finns också föreningen Nätet som arbetar för Obbolas ekonomiska, sociala och kulturella utveckling.

Fyra landmärken

Bredvik småbåtshamn i Obbola

En av de största småbåtshamnarna i Umeå. Bredvik är hemmahamn för Umeå segelsällskap. Här finns lediga platser för gästande båtar, klubbstuga med toalett, dusch och kök, samt två vedeldade bastus. Mellan december och april är det också vanligt att se sällskapet Umeå Polar Bear Society som vinterbadar i uppsågade isvakar!

Ljumviken

Holmsunds största havsbad, centralt beläget cirka 1 kilometer från centrum. Här finns en sommarkiosk, lekplats, skateboard­ramp, beachvolleybollplan, minigolf och kanot- och kajakuthyrning.

Holmen

En ö mellan Holmsund och Obbola med många historiska spår. Norr om ön finns en Skeppskyrkogård med vrakrester från skeppet Equvator, vars förkolnade bjälkar och spant sticker upp ur vattenytan likt ett skelett. Här finns också en Kolerakyrkogård som vittnar om den epidemi som härjade i området från 1700-talet och ända fram till 1866. På Holmen finns också en vacker utsiktsplats med fina grillmöjligheter.

Gamla salteriet i Obbola

I den kulturskyddade hamnen Byviken finns ett salteri med fiskförsäljning och restaurang. Här bereds och säljs egenfångad, lokal fisk enligt traditionellt hantverk.

Sidan publicerades