Utbildningsförvaltningen följer rekommendationer och direktiv från regeringen och Folkhälsomyndigheten och vidtar försiktighetsåtgärder för att minska smittspridning, värna arbetsmiljön och minska oro. Så här påverkar Coronaviruset förskola, grundskola och gymnasieskola, och så här agerar Umeå kommun utifrån rådande läge.
Verksamhet som ska pausas/ställs in
Arbetssätt och arbetsformer anpassas
Städning på förskolor och skolor
Om du eller någon i familjen har blivit sjuk
Hur länge barn i förskola och grundskola bör stanna hemma om man inte tagit test
Hur länge alla från gymnasieåldern bör stanna hemma om man inte tagit test
Under tiden med hårdare restriktioner ställs alla skolaktiviteter som kräver kollektivtrafik in. För skolor/klasser som har skolämnen som kräver lokaler på annan plats, och i normala fall nyttjar kollektivtrafik, ombeds rektor att beställa egen buss. Exempelvis är simundervisningen i grundskolan pausad och PRAO för grundskolan sker istället i form av arbetslivsorienterade aktiviteter.
Skolhuvudmannen har beslutat om att elever i kommunala högstadieskolor har distansundervisning till och med den 22 januari. Därefter delvis distansundervisningen under perioden 25–29 januari och planering pågår med rektorerna hur den ska utformas. Vårdnadshavare och elever får information från sin skola. Beslutet gäller inte elever i grundsärskolan och vissa elever med särskilda behov.
Regeringen har, utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer, fattat beslut om distansundervisning för alla gymnasieelever (gäller ej gymnasiesärskolan) från 7 december till och med 24 januari. Efter samråd med smittskyddet på Region Västerbotten har skolhuvudmannen beslutat att fortsätta med delvis fjärr- och distansundervisning. Detta innebär att gymnasieeleverna är hemma var tredje vecka enligt ett rullande schema (årskurs 1 en vecka, sedan årskurs 2 en vecka och årskurs 3 en vecka). Beslutet om delvis fjärr- och distansundervisning gäller fram till sportlovet (fredag 5 mars).
Rektor beslutar om vad som gäller för respektive verksamhet, kontakta respektive skola för mer information.
Folkhälsomyndighetens råd är att symtomfria barn och elever ska vistas i förskolan och skolan. När det finns en medlem i familjen/hushållet som har konstaderad covid-19 så ska hela familjen stanna hemma, läs mer längre ner på sidan. Den som berörs av förhållningsreglerna kommer att kontaktas av en smittspårare och få mer information om vad som gäller.
Förskolor och skolor följer de allmänna råden om att tvätta händer, hålla distans och vara hemma om man är sjuk, även vid minsta symtom. Förskolan och skolan arbetar för att undvika större grupper, hålla avstånd och schemalägga måltider utspritt samt genomföra digitala utvecklingssamtal.
Vårdnadshavare som följer sitt barn till förskola/skola ska i första hand hämta och lämna utanför förskolan och skolans lokaler och hålla avstånd till andra. Vid behov av att samtala med personalen ska kontakt först ske per telefon.
Umeå kommuns städverksamhet följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer för städning. I förskolor, fritidshem och skolor torkas golv och kontaktytor regelbundet. Toaletter städas varje dag. Har du önskemål om mer information kontakta kommunens städservice.
Vuxna och barn som bor med någon som har konstaterad covid-19 ska stanna hemma och undvika att träffa andra.
Folkhälsomyndigheten om du eller någon i familjen/hushållet har blivit sjuk
Om någon ytterligare i familjen blir sjuk i symtom som vid covid-19, så rekommenderar vården provtagning.
Stanna hemma tills barnet är helt symtomfritt plus två extra dygn.
Om sju dygn har gått sedan insjuknandet och de två sista dygnen varit utan feber och med gott allmäntillstånd, kan barnet återgå till förskola och annan skolverksamhet även om det har kvar lindriga symtom (exempelvis lätt hosta eller lätt snuva). Barn sex år och uppåt rekommenderas i första hand testning.
Ovanstående upprepas vid varje nytt infektionstillfälle.
Vid kortvariga symtom som går över inom ett dygn: stanna hemma så länge du har symtom plus två extra dygn.
Om du har symtom mer än ett dygn ska du stanna hemma minst sju dygn.
Om sju dygn har gått sedan insjuknandet och de två sista dygnen varit utan feber och med gott allmäntillstånd, kan du återgå till arbete eller annan verksamhet även om du har kvar lindriga symtom (exempelvis lätt hosta eller lätt snuva).
Vid frågor, kontakta rektor på aktuell enhet. Du hittar alla kontaktuppgifter på: www.skola.umea.se