Program

Umeå konsthall erbjuder visningar, samtal, föreläsningar och workshops utifrån utställningar och Umeå kommuns konstsamling. Här kan du kostnadsfritt delta i vårt öppna program eller anmäla dig, din förening eller liknande grupp till det bokningsbara programmet. Har du frågor så kontakta konstpedagog eller programansvarig Åsa Adolfsson via mejl asa.adolfsson@umea.se eller telefon 090-16 53 74. Varmt välkommen!

Aktuella program

För våra så kallade öppna program behöver du inte anmäla dig. När det krävs anmälan till ett program, klickar du bara på länken för att komma vidare till anmälningsformuläret. Då kan du även se om det finns lediga platser kvar.

Slow Art, konstvisning med Kultur för seniorer- FULLBOKAD

Vill du utmana ditt seende och sättet att uppleva konst på? Då är du varmt välkommen att prova en annorlunda visning i Fredrik Lindqvists utställning i Umeå konsthall! Visningen kommer att fokusera på ett eller ett par konstverk. Vi stannar till länge vid verket och tittar riktigt noga. Därefter pratar vi om vad vi ser och upplever med varandra. Inga förkunskaper behövs, bara nyfikenhet och tålamod.

Datum: Fredag 12 april
Tid: Klockan 15.30-16.30 (Obs tiden!)
Lokal: Umeå konsthall, plan 3 i Väven
Kostnadsfritt och begränsat antal platser. Anmälan dig här från och med 25 mars: Visningar - Umeå kommun (umea.se) Länk till annan webbplats.

Fredrik Lindqvists utställning "Berättelsen tar aldrig slut"
LUNCHVISNING TORSDAGAR

"Fem djurs-qigong" och visning
Datum: 22/2, 29/2, 14/3, 21/3 och 18/4 2024

Med inspiration från djuren i konstnärens bildvärld, testar vi qigong-rörelser från ett nytt djur vid varje tillfälle. Vi startar med qigong i cirka 20 minuter och direkt efter kan du ta del av en kort introduktion av utställningen (cirka 15 minuter).
Tid: Klockan 12.15–ca. 12.50
Lokal: Umeå konsthall, plan 3 i Väven
Kostnadsfritt, ingen anmälan krävs. Shauna Adams leder oss i qigong. Visningen sker på svenska och leds av Åsa Adolfsson.

Endast visning
Datum: 28/3, 11/4 och 25/4 2024

En introduktion av utställningen.
Tid: Klockan 12.15–ca. 12.40
Lokal: Umeå konsthall, plan 3 i Väven
Kostnadsfritt, ingen anmälan krävs. Visningen sker på svenska och leds av Åsa Adolfsson.

LÖRDAGSVISNINGAR

Datum: 2/3, 9/3, 16/3, 23/3, 30/3, 6/4, 13/4, 20/4, 27/4, 4/5 och 11/5
En kort introduktion av pågående utställning.
Tid: Klockan 13.30–ca. 13.50
Lokal: Umeå konsthall, plan 3 i Väven
Kostnadsfritt, ingen anmälan krävs. Visningen sker på svenska (eller engelska om deltagare finns) och leds av Lia Frostkrans.

Digitala konstvisningar/filmer

Den gemensamma konsten

Under 2021 lyfte Umeå konsthall specifikt den offentliga konsten i utställningar och program. Konsten som vi alltså möter i vår vardag; kanske på skolan, på jobbet eller ute på stan. I vår gemensamma konstsamling som Umeå kommun har ingår i dag över 11 000 verk.

"Material och form" filmad visning med Ann-Catrine Eriksson

Vi bad Ann-Catrine Eriksson att välja några konstverk för visning i vår tidigare utställning ”Tillvaron som klot – Berättelser från konstarkivet”. Ann-Catrine är konstvetare och ordförande i Arte som är SLU:s (Sveriges lantbruks­universitet) och Umeå universitets arbetsplatskonstförening. I filmen ”Material och form” som är 7 minuter lång berättar hon om tre skulpturer av konstnärerna Katrine Helmersson (född 1958), Mats Caldeborg (född 1950) och Einar Höste (1930–2013). Samtliga verk i utställningen ingår i Umeå kommuns konstsamling.

"Konsthistoriska trådar" filmad visning med Ann-Catrine Eriksson

I filmen ”Konsthistoriska trådar” som är 10 minuter lång berättar Ann-Catrine Eriksson om tre intressanta litografier i utställningen ”Tillvaron som klot – Berättelser från konstarkivet”. De är gjorda av konstnärerna Sven ”X:et” Erixon (1899–1970), Staffan Hallström (1914–1976) och Lena Cronqvist (född 1938).

"Möte med ett konstverk" filmade konstvisningar

En person väljer ett offentligt konstverk och berättar om det. I fokus står personens egna tankar och upplevelser av verket. I den här serien med korta filmade visningar kan du ta del av konsten som finns runt om oss. Väcker konstverket några tankar hos dig? Blir du nyfiken att själv se verket på plats?

Konstnären Fanny Carinasdotter visar ett verk som hon har valt på Umedalens skulpturpark: Utan titel av Carina Gunnars från 1994. En kort presentation av konstnären själv:

Fanny Carinasdotter är född 1978 i Avesta, bor och arbetar i Umeå. 2009 tog hon sin magisterexamen i Fri konst vid Umeå konsthögskola. Hon är engagerad i det konstnärsdrivna galleriet Verkligheten i Umeå. Sedan 2016 ingår hon även i Norrakollektivet som är ett samarbete med konstnärerna Anja Örn och Tomas Örn i Luleå.

I sitt eget konstnärskap utforskar Fanny Carinasdotter platser planerade för specifika syften, människans nyttjande och utnyttjande av naturen och de spår vi lämnar efter oss. Hon arbetar med en dokumentär känsla i fotografi som hon kombinerar med intervjuer och arkivmaterial.

Sidan publicerades